Yoni Steam… Wat?!

Wie mij een beetje volgt heeft gezien dat ik mij onlangs heb verdiept in het Yoni Steamen. Een interessante en eeuwenoude traditie in veel culturen die door vrouwen wordt toegepast. Een traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven door de vrouwen in de familie. Toen ik er voor het eerst over las was ik gefascineerd. Wat is dat, Yoni Steamen? En waarom zou je als vrouw je vagina boven hete stoom hangen? Wat is de meerwaarde?

Zoals jullie weten werk ik holistisch. Dat maakt dat ik open sta voor, en gefascineerd ben door, alles wat met gezondheid en welzijn in brede zin te maken heeft. Wetenschap én alternatieve geneeswijzen naast elkaar. Beiden bevatten kennis, inzichten en prachtig moois. Complementair aan elkaar kan het dan ook niet anders dan elkaar versterken, toch? Zo ook heb ik mij ondergedompeld in de Yoni en het Steamen.

Tijdens mijn werk met vrouwen, jong en oud, blijkt steeds weer hoe centraal de baarmoeder een rol inneemt in het welzijn. Het pubermeisje dat haar maandelijkse bloedingen krijgt en haar vrouwelijkheid ontdekt. De vrouw die zwanger wil worden en haar baarmoeder klaar wil maken om een vruchtje in te laten nestelen. De vrouw die een verliesgeboorte ervaart en boos is op haar lijf. De vrouw die is bevallen en haar baarmoeder en nieuwe lijf wil laten herstellen. De vrouw die hoort dat er afwijkende cellen in haar baarmoeder ontdekt zijn en zich machteloos voelt.
In onze baarmoeder schuilt gezondheid, kracht, sensualiteit en seksualiteit. En toch.. is het in onze westerse cultuur een ondergeschoven kindje. Onze vagina en baarmoeder, en hun gezondheid, worden vaak gemeden in gesprek. Er heerst schaamte en taboe. Zonde!!

Wist jij dat een gezonde Yoni, de benaming in het sanskriet voor alles wat behoort tot onze vrouwelijke geslachtsdelen, zorgt voor een energiek lijf en intens contact met onze vrouwelijkheid? Dat een gezonde Yoni een warme plek is om in te nestelen en te groeien? Dat een gezonde Yoni zorgt voor balans in het vrouwenlijf, in iedere fase van ons leven? En dat wij, in onze westerse cultuur, heel vaak bezig zijn deze gezonde balans te verstoren?
Denk aan het gebruik van de pil en andere anticonceptie. Het gebruik van reinigingsmiddelen en tampons. Het dragen van prachtig sexy maar vaak synthetisch ondergoed. Een voedingsbodem voor bacteriën en het uit balans brengen van het natuurlijke evenwicht van onze Yoni.

Begrijp me niet verkeerd. Het is heel fijn dat er anticonceptie bestaat. En ook een leuke slip is goed voor je vrouwelijkheid. Maar, juist dan is het belangrijk om extra lief te zijn voor dit vrouwelijke deel van ons toch? En dat kan dus, onder andere, door een Yoni Steam.

Naast dat het de natuurlijke zelfreinigende en herstellende functie van de Yoni ondersteund werkt het ook nog eens enorm ontspannend. Doordat een steam zorgt voor een goede doorbloeding heft het vaginale droogte en kriebels op, wat wonderen doet voor de libido. Door de volle aandacht voor dit deel van je lijf sta je stil bij je vrouwelijkheid. Door aandacht voor je Yoni stimuleer je een warme baarmoeder. Daar spreken we over als je baarmoeder gezond en in evenwicht is. Een koude baarmoeder ontstaat bij gebrek aan verbinding en zelfzorg, bij trauma en ziekte. De warmte van de steam en de ondersteunende werking van de kruiden stimuleert herstel van de warme omgeving.

De kruiden die speciaal worden samengesteld voor jou geven nog gerichtere ondersteuning. Als je zwanger wilt worden is het bijvoorbeeld fijn als de steam het verversen en herstellen van het baarmoederslijmvlies ondersteunt. Zo kan een Yoni Steam onderdeel zijn van een fertiliteitstraject of ondersteunend werken bij herstel in de postpartum periode.

Ik ben overtuigd. Ik ga mijn Yoni dezelfde liefdevolle aandacht geven als de rest van mijn lijf. En zeg nou zelf: een half uur heerlijke warmte, de geur van lekkere kruiden, warme thee, fijne muziek en tijd voor ontspanning.. Dat is toch gewoon een cadeautje aan jezelf?!

Wil jij meer weten? Neem gerust contact met me op!

Lieve groet, Lianne