Postpartum Yoga.. Waarom?

Misschien heb je het al gezien. Vanaf januari 2021 worden er yogalessen aangeboden bij Love for Birh. Yoga voor de zwangere vrouw (zwangerschapsyoga), yoga voor de vrouw die onlangs bevallen is (postpartum yoga) en yoga voor de moeder met een druk gezinsbestaan die relax-time nodig heeft (yoga nidra). Vandaag wil ik even inzoomen op de postpartum yoga. Want waarom zou je nou naar deze lessen komen, als je ook weer in kunt stromen in je reguliere yogales, die je voor je zwangerschap misschien ook volgde?

Om dat goed toe te kunnen lichten vertel ik je eerst wat over de postpartum periode. Deze periode, ook wel het vierde trimester genoemd, kenmerkt de periode na het geven van geboorte aan je kindje. Een periode die in de mooiste verhalen ook wel de roze wolk genoemd wordt. Echter, voor het merendeel van de vrouwen is die wolk helemaal niet zo roze. Eerder grijs.. en soms zelfs zwart. Ineens is er een extra mensje in jouw gezin. Een mensje dat al jouw aandacht nodig heeft en verdient. Een mensje dat veel, zo niet alle, ruimte claimt. En dat terwijl jij nog vol in je herstel zit. Want die bevalling… Earthshifting!

Negen maanden lang bereidt een vrouw zich voor op het geven van geboorte. Alle aandacht en alle energie gaat uit naar dit proces. En dat is ook nodig. Alleen.. het gevolg is dat de periode die daarna komt veel minder bewust is voorbereid. Veel vrouwen kennen alleen die mooiste verhalen, want over al het minder leuke wordt door andere vrouwen (why..?!!) vaak gezwegen. Daardoor is ons beeld over de postpartum periode aardig vertekend.

Jouw herstel na het geven van geboorte vindt plaats op fysiek, emotioneel, seksueel en relationeel niveau. Voor dit herstel wordt in de regel de zwangerschapsduur + 3 maanden gerekend. Dus zeker een jaar! Een jaar waarin je alle ruimte mag nemen om terug te komen in je lijf. Dat lijf dat je eerste deelde, wat zich heeft geopend, misschien nog continue beschikbaar wordt gesteld doordat je borstvoeding geeft of veel draagt, en dat langzaam weer aan jou toe mag behoren. Een jaar waarin je ruimte mag nemen om deze eartshifting ervaring van de bevalling te verwerken. Een jaar waarin je langzaam aan weer vertrouwd mag raken met jouw vrouwelijkheid en seksualiteit en gaat ontdekken wat jij daar in nodig hebt en prettig vindt. Een jaar waarin je, samen met je partner, alle tijd mag nemen om jouw kindje te leren kennen. Vertrouwd te raken aan elkaar en ook alle drie (of meer als er al broertjes en zusjes zijn) jullie nieuwe plek mogen ontdekken. Iedere vrouw ervaart deze periode anders. Maar allemaal weten we dat het een magische periode is die de mooiste ervaringen en de diepste dalen brengt.

Een Postpartum Yogales geeft speciale aandacht aan de aspecten van herstel zoals hierboven beschreven. Het lichaam wordt als ingang genomen, maar is niet de enige laag waarop we werken. Je krijgt fysieke houdingen, asanas, aangereikt die je helpen om je nieuwe balans en ritme te ontmoeten en die je helpen om je bekken en buikspieren te stabiliseren. Daarnaast is er ruimte voor het emotionele aspect doordat je stil mag zijn bij én mag delen over verschillende thema’s die echt horen bij deze fase van jouw leven. Dit alles in een groep met vrouwen die zich allemaal in deze zelfde levensfase bevinden mét een docent die als holistisch vrouwencoach volledig af kan stemmen op jouw behoefte!

En het leuke is.. dat om de tien weken jouw baby twee lessen welkom is om mee te doen met speciale aandacht voor Baby Yoga en Babymassage!

Dus… you’re looking for further explanation? Of zie ik je binnenkort?

Namasté, Lianne


Geef een reactie