Het opleidingsprogramma

Opleidingsprogramma Holistic Birth Counseling 

De opleiding bestaat uit 12 lesdagen, verdeeld over 1 jaar. De lesdagen vinden plaats op dinsdagen van 10:00- 16:00. De dagen zijn ervaringsgericht en in samen-zijn opgebouwd met afwisseling tussen theorie en praktijk, inspanning en ontspanning. Naast een gedegen theoretisch kader komen coachings- en counselingsvaardigheden ruim voldoende aan bod, evenals specifieke interventies gericht op het werken met vrouwen vanuit geboortepatronen, mindfulness, wombfulness, hypnobirthing, meditatie, yoga en dans, massage en kunst.

Naast het volgen van de lessen zijn er 2 retreatdagen ingepland. Deze dagen staan in het teken van verbinding met de vrouw in jou, en jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling binnen de opleiding.

Verder wordt van cursisten verwacht dat zij minimaal drie vrouwen begeleiden door middel van Holistic Birth Counseling waarbij ten minste 1 vrouw zich bij start in de fase van de geboortewens tot het eerste trimester van de zwangerschap bevindt en ten minste 1 vrouw zich bij start in de fase rond de baring of de eerste 40 dagen na de baring bevindt. Het praktijkgedeelte moet uiterlijk 6 maanden na afronding van de lesdagen uitgevoerd zijn.

De lesdagen vinden plaats in Dordrecht. In de pauze wordt een potluck-lunch genuttigd waaraan iedere cursist bijdraagt. Mogelijkheid tot nuttigen van koffie, thee, sap en vers fruit wordt gedurende alle dagen verzorgd.

Inhoud van de opleidingsdagen

Module 1
1. Introductie Holistic Birth Counseling
2. Retreat 1­

Module 2
3. De ontwikkeling van de vrouw, evolutionair en spiritueel belicht
4. De fysiologie van de vrouw

Module 3
5. De geboortewens en de conceptie
6. De vrije geboorte (pre- en perinatale begeleiding), voorwaarden en verstoringen

Module 4
7. Post-natale begeleiding voor moeder en baby
8. Retreat 2

Module 5
9. Geboortepatronen, geboortetrauma en herstel
10. Moederschap, de invloed van de stam en de eigen vrouwenlijn

Module 6
11. De liefdevolle verbinding tussen moeder en baby
12. Examen en afronding

Lesdata in 2020

14 januari, 11 februari, 10 maart, 21 april, 12 mei, 2 juni, 16 juni, 15 september, 6 oktober, 3 november, 24 november, 15 december.

Studiebelasting

De studiebelasting van de totale opleiding bedraagt  135 uur (bestaande uit 85 contacturen + 25 uur stage + 25 uur voorbereiding en zelfstudie).

Certificering

Tenminste 90% van de lessen dienen gevolgd te worden en de drie trajecten die de cursisten uitvoeren moeten voldoende beoordeeld worden. Daarnaast vraagt de opleiding een eindproduct in de vorm van een scriptie. Hierin wordt ofwel een relevant onderwerp rondom de zorg verder uitgewerkt of een eindproduct zoals een specifiek begeleidingsprogramma geschreven.

Toelating

De opleiding is toegankelijk voor vrouwen met instapniveau op minimaal HBO-niveau die al werkzaam zijn met vrouwen, baby’s en/ of kinderen. Voor vrouwen met een afgeronde MBO-opleiding, de juiste motivatie, minimaal 5 jaar werkervaring aangevuld met verschillende  bijscholingen is instap na overleg een mogelijkheid.

Na inschrijving ontvang je een uitnodiging voor een persoonlijke intake waarin jouw motivatie, achtergrond en instapniveau besproken zullen worden. Tijdens de intake komen jouw vragen aan bod. Gezamenlijk zal besloten worden of start aan de opleiding op dit moment passend is voor jou. Vanuit de intake zullen jouw persoonlijke leerlijnen verder ontwikkeld worden.

De opleiding start bij aanmelding van minimaal 6 cursisten. Er is plek voor maximaal 10 cursisten.

Investering

Jouw investering voor de complete opleiding Holistic Birth Counseling is € 1775,-. De kosten voor de intake, de studiemap en materialen zijn hierbij inbegrepen. De basiskennis wordt aangereikt in de studiemap en kan naar behoefte zelf door de cursisten aangevuld worden met aanbevolen literatuur. De kosten voor de aanbevolen literatuur zijn niet inbegrepen.

Onderdeel van het opleidingsprogramma is, naast een stevige basis met kennis en vaardigheden, eveneens de mogelijkheid tot persoonlijke begeleiding op maat.

Betaling in 3 termijnen is, in overleg, mogelijk.

Accreditatie

De opleiding is in aanvraag voor accreditatie bij Stichting KTNO.